Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

19. 8. 2008 11:23
Ruský a německý národ... - 1 -

To je zvláštní, že by Rusové byli také normální lidi? To asi řada Čechů prostě nemůže zkousnout.

Jedna věc je (a to docela chápu) averze vůči okupantům po Pražském jaru 1968. Jiná věc je ale ruský národ. Je to stejná kategorie jako např. německý národ. Jen pro srovnání, za ruské okupace a normalizace se počty našich obětí s tím spojených počítali na stovky. A za celých těch 21 let ani výrazně nepřekročily jeden tisíc. Naproti tomu za 6 let II. sv. války byl počet našich obětí v tzv. protektorátě asi 600 tisíc. Přitom Němcům lezeme všemožně do řiti, zatímco Rusy většinou nenávidíme.

Řekl bych, že Češi v řadě případů nejsou schopni alespoň trochu objektivního vnímání dějin, a objektivního vnímání vlastních českých kolaborantů s tou či onou velmocí a objektivního porovnání následků. V tom vidím celý problém. Kromě toho je ale také zřejmé, že tím, že co se týče kultury jsme v podstatě Němci, ale náš jazyk je Slovanský.

0 0
možnosti
AH

alex hart

19. 8. 2008 11:24
Ruský a německý národ... - 2 -

Tento náš trvalý rozpor kultury a jazyka se dost dobře nedá zapřít a bude nám myslím působit i nadále potíže. 

Dále také mnoho lidí vidí v Západu symbol hospodářské prosperity, zatímco v Rusku naopak chudobu. Především proto tolik lidí je dnes orientováno na Západ. Okupace z roku 1968 je podle mne jen zástupným problémem. Kdyby Rusové měli tu moc a peníze jako USA, byly by naše postoje úplně jiné, okupace neokupace. Přiznejme si to už konečně!

Jenže on si to už nikdo nechce připomínat, jak za války smetánka s pražskými herci a českým filmem včele lezla němcům do řiti, zatímco za socialismu byli zase někteří horliví soudruzi komunističtější než sám Brežněv.

Česko v tomto ohledu dosud trpí komplexy malé země a je to bohužel pravda. A každá důležitější zahraničně politická událost je Čechy vnímána v drtivé většině právě touto optikou, a myslím si, že často k naší škodě. 

 

0 0
možnosti
JM

Hucul

19. 8. 2008 10:55
Kolektivni vina?

Po precteni nekolika prispevku v teto diskusi je mi vazne nanic. Znate slova "KOLEKTIVNI VINA"? Tak presne tenhle hnus, kterym se ohaneli nacisti proti Zidum a pozdeji osvobozenecka vojska vuci Nemcum, je duvodem iracionalni nenavisti mezi celymi narody. Mame navzdy nenavidet Rakusany (Rakousko-Uhersko), Nemce (2. svetova), Rusy (okupace), Americany (si vubec nejak dovolujou), ale i Slovaky (se tenkrat trhli, zejo?), Cikany (nemakaj!), Vietnamce (...tady smelej), ale i treba VSECHNY obyvatele vedlejsi vesnice, ve ktere vam nekdo dal na diskotece pres hubu, kdyz vam bylo 17? Sakra lidi, copak jste vsichni padli na hlavu?

0 0
možnosti
M

mammamia

19. 8. 2008 10:59
Re: Kolektivni vina?

naprosto souhlasim.........meli bychom si pamatovat, nezapominat, ale odpoustet, nebo minimalne dat dalsi sanci.......a zustat ostraziti

0 0
možnosti
M

mammamia

19. 8. 2008 9:29
tak nevim

k rusku mam naprosto ambivalentni postoj. opravdu obdivuji jejich kulturu, literaturu, architekturu, hudbu, balet, vedecke mozky. nemam rada jejich rozpinavost a to, co cechum zpusobili. na to se nezapomina. ale to neznamena, ze je a priori nenavidim. rozhodne nebudu nadsena, kdyz se me nekdo zepta, jestli nejsem ruska, a to z mnoha duvodu, ale kdyz by je chtel nekdo hanit a rikat, jak jsou sto let za opicemi, tak jim vysvetlim, proc si jich vazim..................

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

19. 8. 2008 10:50
Re: tak nevim

článek Rusy nehaní, pouze hovoří o tom, že se autorka necítí dobře, když ji považují za Rusku. já taky ne.

0 0
možnosti
JM

Hucul

19. 8. 2008 9:07
Takhle jsem se vzdycky citila vuci Nemcum.

Vypadam jako Nemka a jsem z Mlade Boleslavi - mesta, o kterem si Nemci mysli, ze ho vlastni. A podle toho se tam nekteri chovaji. Hlavne ranny kapitalismus tam byl neprijemnou epochou.

Ale dokazala jsem to prekonat. Ne napoprve, muj prvni pobyt v Nemecku za studii byl otresny zazitek, nejhorsi vec, co se mi kdy stala. Napodruhe jsem tam psala diplomku pro firmu. A najednou jsem zjistila, ze jsem tam doma, stejne jako kdekoli jinde. Dokazala jsem se smirit s nemeckosti, at uz to je cokoli. Uz mi neni vselijak, kdyz slysim nemcinu, mam kamarady Nemce a necitim vuci nim zadnou krivdu ani zast. Myslim, ze prestat nenavidet nejaky narod je velice osvobozujici. Mozna si zkuste pomyslet na ty miliony Rusu, co nemeli s okupaci co do cineni. Lidi presne jako Vy.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

19. 8. 2008 11:15
Re: Takhle jsem se vzdycky citila vuci Nemcum.

Zavolej na Spartě "A´t žije Slavie" (na to máš právo) a až budeš dostávat do drž...(protiprávně), tak hlavně mysli na to, že mezi fanoušky Sparty jsou i jedinci nenásilní. Ne abys chytnul vůči Spartě nebo jejich fanouškům averzi! Taky nechápu ty policejní manévry před zápasy (Sparta, Baník, atd.). Jakým právem mohou policajti předpokládat, že budou fanoušci agresívní? A dokonce všechny prohledávají - házejí je do jednoho pytle. A podobnou diskriminaci nalezneme i jinde. Na letištích, v obchodech, u soudu apod. Hrozná nespravedlnost.8-o

0 0
možnosti
S

Santa

19. 8. 2008 9:02
Nechápu

Co má společného dnešní generace Rusů se 68? Takové události si musíme připomínat ne kvůli ostatním, ale kvůli nám.

Na Moravské Pole, Bílou Horu, Mnichov, srpen 68 atd. se nesmí zapomenout, ale zároveň by to inteligentnímu člověku nemělo zavdávat příčinu vyhraňovat se proti Rakušákům, Němcům nebo Rusům.

Tebe opravdu urazí, pokud si tě někdo splete s příslušnicí národa Tolstého, Čajkovského nebo Fetisova?

0 0
možnosti
AP

crazy_Yvan

19. 8. 2008 9:03
Re: Nechápu

R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti
XX

xaeris

19. 8. 2008 8:56
České hyeny

Branca Leono, umrněné čecháčství je ve Vás stejně jako v nás ostatních.Pociťovat po x letech radost    nad stržením plakátu pana hokejisty Fetisova, který měl jen tu smůlu, že byl Rus, to je hodno přístupu rasové nesnášenlivosti bestií z druhé světové války.Hlavně že Vám, ale ani nám tady doma, nevadí, že kolaboranti z 68 typu Bilaka či Korčáka se nám nikdy nepotrestáni poťouchle vysmívají z blahobytného bydla svých vil.A tak to raději hoďme na Fetisova, jsme přece hyeny, pardon, Češi, ne?

0 0
možnosti
S

Santa

19. 8. 2008 9:03
Re: České hyeny

A tady máme příklad malého českého flagelanta.

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

19. 8. 2008 8:45
jo, mám přesně stejný pocit

kdysi mi někdo zavolal do kanceláře a ptal se, jakou slevu dávám Rusům. zeptala jsem se, proč si myslí, že bych to měla dělat. že prý mám ruské jméno. nepřejte si slyšet, co jsem mu na to řekla.

0 0
možnosti
AP

crazy_Yvan

19. 8. 2008 8:49
Re: jo, mám přesně stejný pocit

wow hrdinka...

0 0
možnosti
G

grinderman

19. 8. 2008 8:43
nikdo z vas nedela nemku, svedku,

nedejboze rusku!!!, ale kravu ze sebe delate sama tim co jste napsala. Proc porad cesi maji nejake mindraky a chteji ve fronte vysvetlovat rok 68 ikdyz sotva videli ven z kocarku? myslim si , ze o to nikdo nestoji, jen se ptaji odkud jste.

0 0
možnosti
SV

starej_vul

19. 8. 2008 8:49
Re: nikdo z vas nedela nemku, svedku,

No proč? Asi se některým z nás nelíbí jak světem vládne nadnárodní ekonomika, která za sisk je schopna zapomenout na cokoliv. Včetně okupace, včetně Mnichovské dohody... Poláci taky každému vysvětlí že Lvov je starobylé polské město a že jim rusáci na výchjodě vzali kus vlasti a na západě menší přidali. To vy víte?

0 0
možnosti
AP

crazy_Yvan

19. 8. 2008 8:25
jen postreh...

asi jako vy jsem tu "okupaci" nezazil. Tech par let totality jsem byl na skole ale popravde si nikdy nevzpomenu na nejake vymyvani mozku ucitelem nebo ucitelkou. To ze se me amici ptali na to jestli vim co je to mobilni telefon a jestli u nas zname ketchup, je bohuzel smutny fakt... Ale nikdy, NIKDY bych se nestydel za to ze se me nekdo zepta jestli nejsem Rus.  Nedej boze sved nebo nemec... Slecno nebo mlada pani, jsme Slovane, a k tusku budeme mit vzdy bliz nez k nemcum ci svedum at uz chcete nebo ne. Pokud matre nejakou averzi k celemu narodu kvuli jakymsi krivdam... pak doporucuji navstivit brnenske slavnosti pripominajici oblehani Brna Sveddskou armadou.. To by jste videla kolik cechu, moravanu zemrelo... A Nemci??ti vam z historickeho hlediska nevadi?? Jste asi hodne mimo co se blizke historie tyce..  A posledni veta: Nikdy pri svem cestovani jsem nenarazil na srdecnejsi a otevrenejsi lidi nez jsou prave rusove...

0 0
možnosti
O8

objektiv 81

19. 8. 2008 8:13
Ja nevim. Prarodice zazili i II. svetovou

i totalismus. Nikdy jsem je neslysel takhle premyslet. A to nebyli ani naciste(ostatne tehdy jim bylo cca 12 - 13 let), ani komuniste. Ostatne, co by meli rikat (si myslet) Vietnamci, kdyz potakji nejakyho Amika;-).

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."