Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tanec s Indiany

Mexiko, to je zeme barev, sladkeho ovoce a drncavych autobusu. A take zeme Indianu, ktere jsem minuly mesic navstivila.

Samotna jizda autobusem je v Mexiku jeden velky zazitek. Zastavky jsou sice vyznacene, nicmene staci si jenom stoupnout nekam, kde je clovek alespon trochu viditelny, mavnout na prijizdejici autobus a naskocit. Zastavka se spanelsky rekne “parada” a je to vazne parada, pri niz si vsak rozhodne nelehnete na zada a uz vubec si neprectete knizku. Pasazeri totiz casto nastupuji (nebo spise naskakuji) a vystupuji (nebo spise vyskakuji) slunce-senovskym stylem “nezastavujeme, mame zpozdeni” a “kdo neskace neni Mexican”. Diky zastaralym autobusum a velke spouste der na silnich si spis pasazer pripada jako v traktoru, nikoli jako v prostredku mestske hromadne dopravy.

Nas vyletni autobus mel nastesti do toho "traktoroveho" hodne daleko. Trihodinova cesta do indianske vesnicky pobliz mesta Tepic utekla celkem rychle, pri niz nam nas pan pruvodce neunavne vypravel o zivote v Mexiku (o kterem mimochodem mluvil jako “moje” nikoli “nase” zeme), ale samozrejme nejvic o indianske rodine z kmene Huichol, za kterou jsme meli namireno. Tahle rodina zila puvodne s dalsimi daleko od civilizace v horach Sierra Madre ve stredozapadnim Mexiku, ale zhruba pred patnacti lety se rozhodla hory opustit a prestehovat se blize k civilizaci. Prisla s dvema prostymi cily: jeji clenove chteli, aby deti mohly chodit do skoly a dospeli pak zase do prace. Jak jsme se dozvedeli, zakladni skola byla s pomoci statu zrizena primo v jejich vesnici.Ti,kteri pokracuji dal ve studiu na stredni skole (a je jich stale poskrovnu), musi dochazet do nedalekeho mesta, ale casto se stavaji tercem ruznych posmevacku kvuli odlisnym zvykum ci obleceni.

Cestou jsme se zastavili u stanku s ovocem a dalsimi dobrutkami. Zakousla jsem se do toho nejsladsiho jablka, co jsem kdy mela. Cokolada je cokolada, ale tohle byla opravdu pochoutka vsech pochoutek.

V Mexiku zije zhruba 26 tisic Huicholu; tahle rozrostla rodina, nebo spise pribuzenstvo, mela kolem 130 lidi. Zivi se prevazne pestovanim kukurice a tabaku a take lovem divoke zvere. Huicholove maji svuj vlastni jazyk, ktery neni ani trochu podobny spanelstine. Nejvice se mi libilo slovicko “dekuji”. Spanelsky se rekne “gracias”. Huicholove reknou “pamparios”.

Zaujala me jedna mala Indianka, ktera si to kolem nas rozpustile spacirovala s vystrcenym briskem; nicmene kdyz jsem se k ni priblizila, prece jen trochu znejistela.

Zalibilo se mi v jejich venkovni kuchyni. Zadny zapach z pripaleneho masa nebo cibule. Pod jednou strechou na tech par metrech ctverecnich sedely tri zeny, tri generace. Ctyriadevadesatileta babicka, jeji dcera a vnucka. Zatimco nejstarsi zena sedela oprena o kamna a pohled upirala nekam do nepritomna, dcera s vnuckou se venovaly vysivani a tkani vselijakych pestrobarevnych naramku a privesku.

V hrnci na kamnech bylo peyote - kaktus, ktery je uz po staleti soucasti nabozenskych ritualu a je take casto pouzivan k leceni ruznych neduhu. Huicholove pouzivaji tento kaktus predevsim ke komunikaci s duchy svych predku. Pelote obsahuje psychoaktivni alkaloidy, ktere jak znamo ovlivnuji centralni nervovou soustavu a pripivaji ke zmene nalad, pocitu ci chovani, casto i halucinacim.

Huicholove, odeni v pestrobarevnych krojich, nas nejdrive privitali kratkym proslovem. Pote hlavni saman pristoupil ke kazdemu z navstevniku a krouzivymi pohyby s amuletem v ruce – tyckou opletenou vlaknem, ktera mela na konci pripevnena ptaci pera, “vyhanel” zle duchy, abychom pak vsichni mohli spolecne vstoupit do jejich chramu. Byl to zvlastni pocit. Na letistich kvuli me pri bezpecnostnich prohlidkach dost casto jeci detektory, i kdyz vsechno kovove vzdycky poctive odkladam stranou. Snad i mozna proto jsem cekala nejake to pipani, kdyz kolem me saman maval svym amuletem a zbavoval me vsech tech mych certiku a demonu.

Ritualy jsou nezbytnou soucasti zivota Huicholu, ve kterych, mimo jine, oslavuji Matku Prirodu, Ohen, a dalsi. Behem ritualu je vyzyvaji je, aby jim pomohli utuzit vztahy v rodinach a v neposledni rade pomoci se zachovanim rovnovahy vesmiru. “Ach, nejsme to prave my, ti civilizovani, co s tou rovnovahou obcas pekne mavame?”, pomyslela jsem si.

Po vstupu do jejich chramu nasledovalo nekolik pisnicek. Behem jedne z nich se k nam pridaly i Indianky a zacaly se nenucene vlnit do rytmu. Zadne slozite tanecni kreace, spise jenom takove lezerni pohupovani, sem tam nejake to kolecko a zase se trochu zhoupnout… Pan pruvodce me pobidl, abych se k Indiankam pridala. Asi vterinu jsem vahala; ozvalo se ve me totiz to nesmely devce z Vysociny, co se dodnes cervena, kdyz se na nej usmeje na ulici nejakej muzskej, ale to jsem rezolutne odehnala. Jak casto se mi naskytne takovahle jedinecna prilezitost? Pridala jsem se tedy k zenam v pestrobarevnych bluzach a suknich, a pri posledni pisnicce se k nam pripojily i ostatni damy… myslim, ze usmevy na nasich tvarich mluvily za vse.

Po ceremonii jsme potom mohli obdivovat vsechny ty rucne vyrobene privesky, obrazy, tuzky a vselijake dalsi suvenyry. Z tech vsech barev opravdu cloveka prechazel zrak. Pozorovala jsem letme a tak trochu nesmele pohledy Indianek. Vypadaly spokojene. Spokojene i bez elektriky a vody. Ze by se ta rovnovaha vesmiru prenasela i na tu jejich?

Pro tatku - postaka jsem koupila krasnou tuzku. Vzdycky mu z cest nejakou privezu, a kdyz roznasi po rajone postu, dedeckove a babicky s nimi podepisuji duchody a on mi o tom pak nadsene vypravi.

Pro sebe jsem si koupila modro-oranzovej naramek. I moje tenisky jsou dodnes trochu oranzovy. Jsou moji vzpominkou. Vzpominkou na tanec s Indiany. A kdo vi – treba uz priste nebudu na letisti rozeznivat detektory.

Nekolik fotografii...

http://picasaweb.google.com/LenkaLeon/TanecSIndiany

 

 

Autor: Lenka Leon | čtvrtek 5.6.2008 7:38 | karma článku: 18,68 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Lenka Leon

Jazykové salto mortale aneb Máš dvě velký koule?

Vy, kteří jste se někdy učili cizím jazykům, mi dáte za pravdu, že občas z nás neúmyslně vypadnou zkomoleniny, které nás nejednou dostanou do svízelných situací. Sama jich mám pár na svém kontě, ale dnešní blog bude o mojí kamarádce. Jmenuje se Andrea a je to veselá kopa. Procestovala už snad celej svět a kromě toho, že je to krásná ženská, její srdce je velikosti Texasu a okolních států a to rozdává na všechny strany. Občas je roztržitá a zkomolí nějaké to slovíčko - a já mám pak o čem psát.

22.4.2012 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Lenka Leon

Pět mladých, krásných a svižných námořníků

Loni jsme se s mou kamarádkou Petrou rozhodly vyrazit na výlet na jih, do mexického Caba. Vydaly jsme se do pouště mezi obří kaktusy. Okoštovaly několik druhů tequilly. Ale hlavně nás zlákalo moře a dvě jachty America's Cup, které zrovna zakotvily právě v tomhle přístavu. Cíl byl jasný - vyhrát závod nad druhou jachtou. Pod dozorem pěti mladých, krásných a svižných námořníků jsme ještě s dalšími čtyřmi soutěžícími zaujali naše čestná místa na lodi a s vervou jsme tahali za lana a poctivě plnili všechny jejich pokyny. Potom jsme se všichni poplácali po zádech, když naše jachta jako první doplula k vítězné bóji.

25.8.2011 v 7:16 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Cestování

Lenka Leon

Moje nebojácná kamarádka Lucka

Tahle moje kamarádka, to je vám taková odvážná školačka. Umí naprosto ďábelskou česnekovou pomazánku. Jeden čas pracovala ve vězení. A nepřejte si být tím hajdalákem, co ji jednou přepadnul v noci na parkovišti.

11.2.2011 v 7:15 | Karma: 21,83 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Můj život v milostném trojúhelníku aneb nic netrvá věčně...

... ani láska k slečně. "Bob sedí před tvým bytem a čeká na tebe", pípla mi tuhle textovka od bývalé sousedky. Ach tak! Záletníkovi se zastesklo po mojí laskavé náruči. Jenže ouha. Pozdě bycha honiti. Jednoho dne mi došlo, že musím s životem v milostném trojúhelníku skoncovat. Jednou provždy.

15.1.2011 v 7:31 | Karma: 22,23 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Nase multi kulti kancelar

"Deti cerne, zlute, bile, kazde v jinem svetadile". Zpivali jsme si zvesela na zakladni skole v hudebce. Nase kancelar je pestrobarevna a sklada se hned z nekolika svetadilu. Jak si tam pod jednou strechou zijeme?

14.5.2010 v 7:09 | Karma: 21,34 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."