Madonna? Kdo to je?

8. 10. 2009 7:26:22
Priznam se, ze PINK mi driv nebyla moc sympaticka. Takova potetovana, nevybourena drsnacka. Ale s nohou na plynu temer na podlaze jsem si pri poslouchani radia zacala uvedomovat, ze ty jeji pisnicky maji nesmirnou stavu, naboj. A tak jsem se minuly mesic vydala na jeji koncert v kalifornskem San Jose.
PINK proste umi...
PINK proste umi...

Ten zacal take od podlahy, te podiove. Doslova a do pismene. Na ni se otevrely dvere a z nich se vznesla samotna zpevacka - na lane a v satech z rudeho peri. Nastup vskutku pompezni.

Kouzlo cele tehle neskutecne show bylo v tom, ze si chvilku pripadate jako na rockovem koncerte, chvilku jako v cirkuse a chvilku jako byste byli u zpevacky doma v obyvaku. Cirkusacka choreografie vzesla na zaklade posledniho albumu, ktere nese nazev Funhouse. Coz je ve (velmi) volnem prekladu takovy dum hruzy, co zname u nas z pouti. Akorat, ze ta ceska verze je asi prece jen o neco strasidelnejsi. Funhouse najdete v Americe v tolik popularnich zabavnich parcich. Ten se sklada z nekolika mistnosti. V jedne na vas vybafne nejaky pestrobarevny klaun. Nebo se ocitnete v zrcadlovem bludisti jako na Petrine, a kazde to zrcadlo vas vselijak zpitvori a ano, treba i poleka.

Ja mam pocit, ze jedno takove zrcadlo mam doma a kazde rano se do nej divam a lekam se a nemusim chodit na Petrin ani stat ve fronte do zabavniho parku a lepit si pri tom prsty o cukrovou vatu. Muj zivot je svym zpusobem take funhouse. A kdyz o tom tak premyslim, s PINK se vlastne neda nesouhlasit. Vsichni zijeme v jakemsi funhousu. Nekdo tam chodi prespat, nekdo tam ma permanentni adresu.

Po podiu se za zvuku flasinetu, zvonu, zvonku a pistal promenadovali klauni a vubec vselijak rozverne odene figurky. Na lanech se houpali akrobati a kdyby si zpevacka tri dny pred koncertem nevykloubila rameno, houpala by se tam s nimi. Nejenom houpala a delala vselijaka salto moltare, se kterymi by si bez mrknuti zavdala s profiky. Ona pri tom i behem predeslych predstavenich zpivala! Tedy klobouk dolu.

PINK je jakymsi unikatnim skolubenim nevybourene rebelky s krehkym srdcem. A oboji umi mistrne vmontovat do svych pisnicek, ktere si sama pise. Hodne uprimne - a nebere si prit tom servitky. Jeji texty jsou osobni a otevrene, jako byste prave nakoukli do jejiho denicku. Prave na svem poslednich albumu dala pruchod svym pocitum a pisnicky na nem odrazi celou tu smesici zazitku pramenici z jejiho nepovedeneho manzelstvi (i kdyz podle poslednich zprav se dala znovu dohromady se svym manzelem). Z pisnicek vsak necisi pouze vztek a rozcarovani a vsechny ty emoce co s clovekem smykaji v podobnych zivotnich situacich. Zpevacka zongluje i s pocity odpusteni a snad i pochopeni.

Po dynamickem nastupu vystridala rozjivenou rebelku s blondatou kstici tvar natolik procitena, az by si clovek neznaly situace pomyslel, ze se musi jednat o dve odlisne zpevacky. “Housle jsou pro me hudebnim nastrojem, ktery odrazi mou bolest”, okomentovala tenhle nastroj v jednom rozhovoru. Prave s doprovodnymi houslemi a kytarou zazpivala par pomelejsich pisnicek, aby za chvilku zase zvedla fanousky ze zidli a zazpivala opet neco od podlahy. Pri moji oblibene "So What" se na podiu objevila obrovska postel, na niz se rozzurila polstarova valka zakoncena mrakem letajiciho peri.

Zpevacka potom s prehledem vysekla hitovku od Led Zepelin "Babe I'm going to leave you" a take "Bohemian Rhapsody" od skupiny Queen, znamou z filmu Wayne's World. Ta byla pro me takovou tou pomyslnou tresnickou na dortu, tim zakuskem, co vas po vytecnem hlavnim chodu zasyti k naproste spokojenosti. Odena ve stylu Freddieho Mercury s capkou na blondatych vlasech dostala vsech tech tricet tisic usnich bubinku do rockerskeho nebe, a jsem si temer jista, ze i ten Freddie ji z toho oblacku vyseknul hlubokou poklonu.

Jak svoji show pompezne zacala, tak ji podobne i ukoncila. V bilem hedvabnem platne se tremi akrobaty nad sebou se vznasela a zpivala nad podiem nad nimz se k zaveru pisnicky rozsypaly trpytky a pozlatka.

Kdo radi poslouchate tuhle rebelku, rozhodne si nenechte ujit jeji listopadovou show v Praze. Za svuj zivot uz jsem byla na desitkach koncertu, ale tenhle nepochybne nasadil latku zase o neco vys. A hlavne – PINK umi opravdu zpivat. Bez srandy. Bavila jsem se s par lidmi, kteri se byli podivat na koncert Maddony – a vesmes byli z jejiho live predstaveni zklamani. Co si budeme povidat - tu neproslavilo jeji zpivani.

Vse nejlepe vystihuje jeden z vyroku PINK: "Jsem tady, aby lidi zapomneli na to, kdo je Madonna."

Co dodat na zaver? Madonna? Kdo to je?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bohemian Rhapsody v podani PINK:

http://www.youtube.com/watch?v=TC2rcKb4pUg&feature=related

A trocha te akrobacie:

http://www.youtube.com/watch?v=wAe2_2bFjwk&feature=related

Autor: Lenka Leon | čtvrtek 8.10.2009 7:26 | karma článku: 18.79 | přečteno: 2696x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 249 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1498 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3853
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...