Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sissi

19. 1. 2008 20:30
Autorka

ma v mnohem pravdu,ale situace je trochu horsi.Vetsina lidi pojisteni nema,deti nejsou take automaticky pojistene.Ja ziji v USA uz deset let,mam syna,k dr.vubec nechodime,pokud neumirame...ha ha.Je to ztrata casu i penez.Doktori vas vubec neposlouchaji,jsou casto hrubi a povazuji vas za idioty.At mate pojisteni nebo ne,treba operace kyly je ambulantni,rano se operuje,odpoledne jdete domu.V porodnici jsou zeny max dva dny.Zdravotni sestry maji maly prehled.To co v CR dela jedna zdravotni sestra ,jich zde dela pet.

Jak se stune v Americe? Blbe.

0 0
možnosti
PZ

Karlik1263

19. 1. 2008 18:22
Pojisteni

Barack Obama i Hillary Clinton ve sve volebmi kampani mluvi o pojisteni pro kazdeho obacana.Doufam ze jak se Demokrat dostane do Bileho Domu nejaky novy zakon prijde,jinak spousta lidi bez pojistky stale bude v tom nebezpeci ze mohou zbankrotovat.Bohuzel zdravotni pece je tady velky byznys.

0 0
možnosti
F

Faye

7. 1. 2008 12:57
Skvely clanek

Vyborny clanek, popravde jsem neco takoveho vubec necekala. :-)

Moore je ve svych dokumentech mozna populista a obcas zvelicuje, ale v podstate ma pravdu.

Faktem je, ze i v tak socialni zemi jakou je napr. Norsko existuji poplatky za regulerni navstevu lekare, a to prave proto, aby tam lide nevysedavali s domnelymi bolestmi ci si jen tak poklabosit s lekarem (zejmena starsi lide). Pravda, na pohotovost vas vezmou zadarmo, nic neplatite za sanitku, a stejne tak se muzete zadarmo vylezet v nemocnici. Maximalni vydaje na dospeleho cloveka za rok jsou cca 10 000 Kc, pak uz za vas vse plati pojistovna. Ale pozor, do teto castky se zahrnuji i vyklady pro dite a vyklady pro transport do nemocnice...

Americky system je jako takova ruleta. Muze pro vas fungovat velmi dobre, ale muze vas take celkem rychle obrat o vsechno. Jako rodic bych se bala vychovavat sve deti v Americe, jejich zdravi a zivoty nejsou necim, s cim bych chtela vsazet do rulety. Zlate dobre ceske zdravotnictvi...

0 0
možnosti

Zdeněk sid2007@volny.cz

7. 1. 2008 8:16
Čeští lékaři: Pomohu s etablováním se v USA

Ikdyž USD hezky padá a jěště něco spadne, kariéra lékaře v USA je obecně stále nejlukrativnější v celém světě. A to i přes tlaky a snahy na omezení růstů nákladů na zdravotnictví, snah, které jsou po desetileté marné.

Pokud má někdo zájem, dobrou angličtinu na udělání, hlavně rychlostí čtení a zodpovídání stovek otázek v každém ze 2 stupňů USMLE zkoušek, rád pomohu.

Zejména ve specializaci jako ARO, respektivně anesteziologie (zde oddělěno od resustitace), velice lukrativní. České a východoevropské lékařky a lékaří anesteziologové si nepočínají špatně. Nástup po 4 leté rezidenci min. 200.000 USD-rok, celoamericků průměr pak asi 320.000 USD a to není za váce než 50 hodin týdně. Jeden Bulhar dělá 400 tis, 11 týdnů ročně volna. Na penzijní pžipojištění si dává ročně 70 tis, před zdaněním.

Oproti Česku i Evropě lékař má také plno pomocného personálu, nakonec i sestry (RN) mají samy pod sebou plno nižšího personálu.

Kdo nechce jen do Anglie nebo Holandska, klidně se ozvěte, pomohu jak mohu.

0 0
možnosti

Jan z Londýna

7. 1. 2008 7:32
Z porodnice vás VYHODÍ do 48 hod (ne po porodu naivkové ale

po vstupu (registraci) v ní. Takže když to rodička špatně odhadne, porodí řekněmě až za 14 hod po vstupu do nemocnice... má smůlu. Keep smiling! Na invalidním vozíku (standardní, asi 200 USD stojící metoda jak novou maminku dodtat do jejícho auta před nemocnicí) je pěkně "dole rozbitá".

Těch 48 hodin pojišťovnami milostivě placenžch je ale POKROK, donedávna to bylo jen 24 hod (po vstupu do porodnice). Ale, uhodli jste, bylo dos "nepěkných" problémů, krve, komplikací, soudů, tak se pojišťovny uvolily hradit (za mnohem dražší pojistné) hradit "celých" 48 hod.

Pro naivky, jako jednu z Oregonu, co namítla, že si rodička může extra den pohovět a zaplatit: Průměrná cena pokoje v nemocnici, tedy bez výkonů je skoro 4 tis USD. Kromě superbohatých si to nikdo nedovolí, s bolestí, keep smiling, jde domů, přitom lituje socialistickénzdravotnictví v Kanadě, Evropě i ČR.

V roce 2005 další rekord (2,7 mil domácností) donuceno vyhlásit bankrot: Hlavní důvod: exekuční pohledávky lékařů a nemocnic.

0 0
možnosti

Viper

7. 1. 2008 2:59
Nemohu napsat, ze clanek neni pravdiy.....

....ale je velice zavadejici. Ziji v USA 37 let, kdyz jsem zpocatku pracoval pro firmu (kterou jsem mnohem pozdeji koupil), tak i jako zacinajici laborant jsem mel pojistku pokryvajici vse 100% a 12 dnu nemocenske. Mimochodem i tech 5 dni staci, jelikoz platy jsou vyssi nez v CR a lide si maji ssami setrit na ptrebne dny....ale casto nesetri. Hlavni vyhodou systemu je, ze kazdy dospely se silnou rymou nemusi k lekari jako skolak pro omluvenku!! To Vam nevadi? Ne, ze? Jste na to zvykli jako nevolnici........ Zdravotnictvi je drahe hlavne z duvodu stale novych a stale drazsich technologii, ktere jsou nam pristupne. meho otce, jinak absolutne zdraveho a pohledneho muze nechali komunisti umrit, jelikoz do nej nechteli investovat penize za bypass zpusobeny stravou-ztuzenym margarinem, ktery musel jist jako politicky vezen......Tady se delaji bypassy rutinne i v 80-9- letech....Rozhodne bych nemenil Vase "evropske" zdravotnictvi (s hrubym chovanim personalu, chybami lekaru....ap.) s "nasim"

0 0
možnosti

Jan z Londýna

7. 1. 2008 7:42
Americké zdravotnictví: Předražená loupež, výsledky často ch

Viz. moje poznámka o porodech: vyženou vás (když máte štěstí a náte pojistku, což 47 mil Amiků nemá) 48 hod po vstupu do porodnice (ne po porodu). Donedávna to bylo do 24 hod.

Film SICKO (Moore, 911), kdy si nebohý dělník, který přišel o2 prsty po kalkulaci a zadlužení může "dovolit" nechat přišít jen jeden, není netypický.

Kromě 47 mil bez pojistky, další desítky mil mají tak děravé pojistky, že nemají tu nejčastěji potřebnou, na zuby a že "spoluúčast" je tak masivní, že také rychle čerpá jakékoliv úspory: Prvních průměrně 500 na osobu 1000 na rodinu ročně, i při pojistce jde z vlastní kapsy. Dtto prům prvních 300 USD na léky. A ikdyž pojišťovna platí (třeba odmítají platit anestetikum dětem u zubaře, rajský plyn) tak solíte 20%. Stojí-li pobyt v nemocnici, třeba 4 dny 20 tis USD i těch 20% zabolí. Viz. exekuční pohledávky lékařů a nemocnic nejčastější důvod rekordního počtu bankrotů domácností.

0 0
možnosti

tanger123

7. 1. 2008 0:53
USA

Pekny clanek. I ja, vzdycky kdyz slysim tu hysterii okolo 30,- poplatku, vzpomenu si jak to chodi v Americe a jen kroutim hlavou ...

0 0
možnosti

Hucul

7. 1. 2008 0:44
V Nemecku...

... je hypochondru raj, co se tyce pekneho a bezpecneho systemu zdravotni pece i nemocenske. A oproti CR, zde NEPLATIM poplatky za navstevu lekare. Staci mit pojistovnou podporovany system "domaciho lekare", cimz se mysli obvodak. Za to, ze jsem tak hodna a nechodim k doktorum nahodile, nybrz po konzultaci s obvodackou, nemusim platit poplatek za registraci u ni ani u lekaru, ke kterym mne posle. Tedy nula!

Ovsem i pokud bych platila poplatky a nemela stalou obvodacku, neplatim za kazdou navstevu, nybrz za kazdou REGISTRACI, tedy jednou za kvartal, pokud v tomto kvartalu do ordinace prijdu.  Cesky system je ve srovnani s timto znacne debilni.

0 0
možnosti

deinonychus

7. 1. 2008 9:08
Re: V Nemecku...

A už vůbec není pravda, že se v Německu platí 10euro za recept, 10euro za den ve špitále a 10euro za první návštěvu lékaře v rámci diagnózy, že? To znamená desetkrát víc než v ČR. Ale souhlasím, že Německo je další zdravotnictví, kde se snaží udržet socialistický model ale už dlouho to nevydrží. I při těch poplatcích.

0 0
možnosti
M

MoDDO

6. 1. 2008 23:24
Pochvala..

Velice pějný a pravdivý článek, dlouho jsem si nic tak zajímavého nepřečetl. Přeji hodně zdraví a minimum nemocí nad 5 dnů nemocenské ;-)

0 0
možnosti

Autorka

7. 1. 2008 4:40
Re: Pochvala..

;-);-)

0 0
možnosti

Docela vážně

6. 1. 2008 23:14
To by se v Americe nemohlo stát.

Jeden můj známý potkal na jedné burze jednoho starého radioamatera,který si stěžoval, že už se nemůže věnovat svému koníčku, protože špatně vidí. Známý na něho kouknul, a ač není lékařem a typnul si, že je to vysychání slzních kanálků. Strefil se. Děda na to měl od očaře předepsány kapky. Co kapky spíše nějaký dryják! Známý mu poradil, ať každývečer před spaním vypije malou skleničku piva a všechno se mu srovná. Děda poslech a po roce se radostně hlásil k mému známému, že zase dobře vidí a cpal mu peníze za ten "zázrak". Nepochodil a musel si je nechat. Za další rok se zase potkali a děda zase nic neviděl,protože potkal "svého" očaře,který mu vynadal,že u něho dlouho nebyl.Pak mu předepsal stejný fujtajbl a měl tím pro sebe zachráněnou další "dušičku".8-o

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS