Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom jak pani politici urazeji zvirata...

... a pritom by si z nich meli brat priklad... Pomohla by snad cetba pohadek?

Uz nejaky ten patek se ucim spanelsky, a tak jsem si nedavno koupila knizku pohadek z jizni Ameriky. Je takovym prijemnym zpestrenim pri rozsirovani slovni zasoby a opakovani vsech tech minulych a pritomnych casu. A jak uz to u pohadek byva, take me casto inspiruji i k malemu zamysleni.

Zaujaly me tri kratke pohadky. Vsechny jsou o zviratkach. Oslik bori vseobecne predsudky o te oslikovske hlouposti; liska nas naopak utvrdi o svoji mazanosti, a mys zase prelsti kocku, ktera ji zachranila zivot.

Nejdriv tedy pohadka o oslikovi. Ten kazdy den pilne pracuje a ochotne slouzi svemu panovi pri praci na poli. Pan ma take prasatko, ktere se, na rozdil od oslika, cele dny jenom povaluje a cpe se dobrotami, ktere jsou mu neustale podstrkovany. To se vsak jednoho dne znelibi milemu oslikovi. “Jak to, ze ja se dru od vychodu do zapadu, zatimco pasik se jenom vali a je vykrmovan mnohem vice a lepe nez ja?”, pomyslel si. “Ale ja vim, co udelam. Budu predstirat, ze jsem nemocny a pan se o me take postara.” A tak se nasledujiciho dne mily oslik natahne ve staji na zem a dela, jak si usmyslel. Kdyz si jeho pan uvedomi, ze oslik neni v poradku, s jeho zenou se o nej peclive staraji a vykrmuji ho stejne jako prasatko. Oslik kazdym dnem sili a taky viditelne tloustne - stejne jako to prasatko.

Jenze prichazi doba svatku a hodovani a mile prasatko jde nemilosrdne na porazku. I zalekne se mily oslik, ze po cunikovi prijde na radu i on. A rychle si uvedomi, ze radeji bude zit a pracovat jako doposud, nez aby mel zemrit jako to prasatko. A tak vyskoci z chleva a vrhne se s vervou znovu do prace. Protoze radeji bude nazivu a pracovat, i kdyz je maly a hubeny, nez aby dopadl jako ten tlusty – a ted uz i mrtvy - pasik.

Vida, jak se umi oslik v takove kriticke situaci bezprostredne zachovat! Dokaze poslechnout pud sebezachovy a uvedomi si, ze nektera rozhodnuti musi udelat jen a jen sam za sebe aby zachranil svuj vlastni zivot. A pak, ze se o oslicich traduje, ze jsou hloupi!

Pak je tady pohadka o lisce. Ta zase pro zmenu s udivem obdivuje krasne zrale hrozny, ktere vsak visi prilis vysoko a z jejiho dosahu. Snazi se tedy nekolikrat vyskocit, aby na ne dosahla, ale marne. Kdyz ji po nekolika dalsich skocich dojde, ze se ji nepodari ochutnat cerstveho ovoce, tak si radeji pomysli: “A ja ty hrozny nakonec nechci. Jsou stejne jeste zelene.”

Schopnost neco okecat nepatri tedy jen k tem lidskym. Lide si casto radeji namlouvaji spoustu ruznych nesmyslu, nez aby treba zkusili jinou cestu za svym vysnenym cilem. Ono je kolikrat pohodlnejsi presvedcit sebe a sve okoli o tom, ze ty zrale hrozny jsou jeste porad zelene.

Treti pohadka je pohadka o mysi, ktera jeden den spadne do sudu s vinem a zacne se topit. V tu chvili jde kolem kocka a kdyz vidi zoufalou mys, jak se snazi dostat ven, zepta se ji, co ji da, kdyz ji z toho sudu vytahne. “Dam ti cokoli. Co bys chtela?”, lape myska po dechu. “Chci, abys prisahala, ze az te zavolam, tak ze za mnou okamzite pribehnes”. Mys prisaha, kocka ji vytahne ze sudu a dovoli ji zalezt si do jeji mysi diry. Jednoho dne dostane kocka obrovsky hlad, tak prijde k te dire a zavola na mys, aby vylezla. “Nevylezu!”, zakrici z bezpeci sveho doupete mila myska. “Ale vzdyt jsi mi to slibila!”, rozliti se kocka. “To ano, ale dneska nejsem opila!”, zasmeje se vitezoslavne myska.

Tudiz neni radno podcenovat mysky s nejakym tim promile v krvi! Ted si treba reknete ze “za dobrotu na zebrotu”. Jenomze mila kocka mela nekale umysly uz kdyz mysku milostive lovila z toho sudu s vinem. Jen at si jde na pudu ulovit nejakou dalsi mysku – a pekne poctive.

Porad mi z toho vseho vychazi vitezoslavne ten oslik. Z maleho zaskobrtnuti se nalezite poucil. Kdyby se ocitnul v roli lisky, nemusel by si namlouvat, ze zrale hrozny jsou jeste zelene, protoze uz vi, ze jakekoli okecavani a presvedcovani o nepravdivosti nikam nevede. Na miste kocky by i tu nebohou mysku vytahl bez toho, aby uz ji predem videl na taliri, protoze uz davno vi, ze kdyz ztloustne, dopadne stejne jak to prasatko.

Zvirata jsou proste moudra, co si budeme povidat. Jenze pak se v novinach doctu o tom, jak slovnik nasich politiku ovlada zhruba pulka chleva a dalsi skala slov patricich spis do putyk te nejnizsi cenove tridy. A zatimco pani politici takhle netaktne a bezcitne urazeji ty nebohe neme tvare, meli by si z nich naopak brat priklad. Hlavne z tech osliku.

Autor: Lenka Leon | středa 30.7.2008 7:21 | karma článku: 9,49 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Lenka Leon

Jazykové salto mortale aneb Máš dvě velký koule?

Vy, kteří jste se někdy učili cizím jazykům, mi dáte za pravdu, že občas z nás neúmyslně vypadnou zkomoleniny, které nás nejednou dostanou do svízelných situací. Sama jich mám pár na svém kontě, ale dnešní blog bude o mojí kamarádce. Jmenuje se Andrea a je to veselá kopa. Procestovala už snad celej svět a kromě toho, že je to krásná ženská, její srdce je velikosti Texasu a okolních států a to rozdává na všechny strany. Občas je roztržitá a zkomolí nějaké to slovíčko - a já mám pak o čem psát.

22.4.2012 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Lenka Leon

Pět mladých, krásných a svižných námořníků

Loni jsme se s mou kamarádkou Petrou rozhodly vyrazit na výlet na jih, do mexického Caba. Vydaly jsme se do pouště mezi obří kaktusy. Okoštovaly několik druhů tequilly. Ale hlavně nás zlákalo moře a dvě jachty America's Cup, které zrovna zakotvily právě v tomhle přístavu. Cíl byl jasný - vyhrát závod nad druhou jachtou. Pod dozorem pěti mladých, krásných a svižných námořníků jsme ještě s dalšími čtyřmi soutěžícími zaujali naše čestná místa na lodi a s vervou jsme tahali za lana a poctivě plnili všechny jejich pokyny. Potom jsme se všichni poplácali po zádech, když naše jachta jako první doplula k vítězné bóji.

25.8.2011 v 7:16 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Cestování

Lenka Leon

Moje nebojácná kamarádka Lucka

Tahle moje kamarádka, to je vám taková odvážná školačka. Umí naprosto ďábelskou česnekovou pomazánku. Jeden čas pracovala ve vězení. A nepřejte si být tím hajdalákem, co ji jednou přepadnul v noci na parkovišti.

11.2.2011 v 7:15 | Karma: 21,83 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Můj život v milostném trojúhelníku aneb nic netrvá věčně...

... ani láska k slečně. "Bob sedí před tvým bytem a čeká na tebe", pípla mi tuhle textovka od bývalé sousedky. Ach tak! Záletníkovi se zastesklo po mojí laskavé náruči. Jenže ouha. Pozdě bycha honiti. Jednoho dne mi došlo, že musím s životem v milostném trojúhelníku skoncovat. Jednou provždy.

15.1.2011 v 7:31 | Karma: 22,23 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Nase multi kulti kancelar

"Deti cerne, zlute, bile, kazde v jinem svetadile". Zpivali jsme si zvesela na zakladni skole v hudebce. Nase kancelar je pestrobarevna a sklada se hned z nekolika svetadilu. Jak si tam pod jednou strechou zijeme?

14.5.2010 v 7:09 | Karma: 21,34 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."