Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muj zivot v haremu

Chcete vedet, jak to vypada v takovem jednom cesko-slovensko-iranskem haremu? Pojdte se mnou poodhalit pomyslnou rousku zahalujici tajemne neznamo…

Nas kamarad Samrand zil asi do svych triceti let v Iranu. S Monikou a Petrou se seznamil v Kalifornii na hodinach anglictiny. Tenkrat pry pusobil ponekud zakriknute, ale kdyz jednou pan ucitel nechtene zkomolil jeho jmeno, Samrand vsechny prekvapil svym udivenym “What did you say?”. Nejaky cas mu trvalo, nez se skamaradil se svymi spoluzaky, vcetne Petry a Moniky. Pomohly mu zapracovat na jeho vizazi a presvedcily ho, ze tlusty knir a dlouhe vlasy ve stylu hippie uz davno nejsou in. Nesmirne prokouknul. Clovek si konecne mohl vsimnout jeho zelenomodrych oci a srdecneho usmevu. Pozdeji jsem se s nim seznamila i ja. Vsichni se spolecne jednou za cas schazime na kus reci u kafe nebo sklenicky. Jsme zkratka a dobre takovy multi-kulti harem.

Nebudete mi verit, na co vsechno dojde rec pri nasich spolecnych dychancich. I kdyz je nas harem striktne platonicky, nase rozhovory jsou casto plne vasnivych emoci. Obcas pripominaji naboj ohnostroju, ktere jsou tu k videni na Den nezavislosti.

O cem si asi tak muze povidat iransky Kurd s dvema Ceskami a jednou Slovenkou? Tak treba (hluboky nadech!) – o Vecerniccich! Sem tam jsem se musela stipnout do ruky, abych uverila svym ocim a usim; to kdyz nam Samrand s jiskrou v oku licil svuj neskonaly obdiv vuci dvema nemotornym kutilum z “A je to”. Anebo k Bolkovi a Lolkovi. Slza dojeti ukapla pri zmince “Jen pockej, zajici”. Nikdy by me ani ve snu nenapadlo, ze v tehle daleke a exoticke zemi se vysilaly Vecernicky!

Kdyz jsem se trochu zklidnila, Samrand nam vysvetlil, ze od zacatku iranske revoluce v roce 1979 az do pozdnich osmdesatych let meli v tehle zemi pouze dva nebo tri televizni kanaly. Zapadni filmy vystridaly filmy z vychodni Evropy, vcetne tech animovanych. Pro nekoho iranska revoluce, pro me treti svetova.

Kdyz mel pak pozdeji diky satelitum moznost sledovat i jine televizni kanaly, nejednou pry skoncil u ceskeho nebo slovenskeho vysilani. Ta sledoval hlavne diky krasnym hlasatelkam, jak se nam bez ostychu priznal.

S Monikou a Petrou jsme ho naucily pit slivovici a Becherovku, a take jist gulas. To je potom nas Samrand v sedmem nebi. Ale jsou veci, kterym se ucit nechce. Proste odmita a zasekava se pri tom jako parohac, co na konci dne nemuze projit dvermi. I kdyz mu obcas treba ujede nejake to peprne slovicko (ne ze by jimi nejak zvlast plytval), na druhou stranu urputne odmita vyslovit treba slovo “prostitutka”. Nejdriv jsme si myslely, ze si dela srandu, ale jeho zkoprnela tvar nas rychle vyvedla z omylu. Zabodly jsme do ni vsechny nase cesko-slovenske oci. “Ale vzdyt to neni vulgarni vyraz”, presvedcovaly jsme ho horem dolem. Kroutil hlavou a cervenal se. “Ja proste nemuzu, nezlobte se”, opakoval temer omluvnym tonem. “Nemuzes byt prece tak konzervativni”, dal jsme ho trapily. “Prosssstituuuuuute”, potichu zasycel mezi zuby trochu rozhnevanym tonem a zase se zacervenal. “Coze? Neslysely jsme to, musis mluvit vic nahlas”, popadaly jsme se za bricha.

Kdyz uz jsme u tech brich - co by to bylo za harem bez brisnich tanecnic? S Monikou jsme se pred casem prihlasily na kurs brisnich tancu a naramne se nam to libilo. Samrand nam z jeho navstevy Turecka privezl darky – pro me satek a pro Moniku zase cedecko s chytlavou muzikou Blizkeho vychodu, co hezky rozvlni nase slovanske boky. Nutno vsak dodat, ze na nase tanecni predstaveni Sultan Samrand stale ceka.

Jednou se pri setkani naseho haremu s nekym bavil na telefonu. Naslouchaly jsme zvedave utrzkum jeho konverzace, ktera znela asi takhle nejak: Sa'at chand lera abit. Nazanm chon pet blem mn chand tom khos awet. DUSA MOJA.

Kdyz zavesil, nevericne jsme se na nej vrhly nase zvedave pohledy. "S kympak jsi to tak sladce cukroval? Jakapak dusa moja?!” Vzdyt jednim z nepsanych pravidel je to, ze s rozsirenim haremu musime souhlasit predevsim my, zeny. Chudinka nevedel, ktera bije. Nakonec jsme se prece jenom domluvili. Co znelo jako “dusa moja”, znamena v kurdstine pondeli. Inu to vite, i ty ohnostroje nekdy trochu zapraskaji.

Dalsi slovicko, na ktere jsme prisli, bylo “myska”. Myska v cestine a myska v kurdstine znamenaji jedno a to same. Myska. A kdybyste slyseli, jak kouzelne umi cesky vyslovit “kocicka”! Nejedne dame by se podlomila kolena, to vam prisaham.

Samrand je nesmirny kavalir. Muzeme sedet v kavarne a srkat latte, ale kdyz se jedna z nas zvedne od stolu, i on ze slusnosti vstane. Otevira nam dvere. Vi, co je kompliment a vi, kdy ho pouzit (a pri tom se treba malinko zacervenat). Clovek si v tu chvili pripada spis jako v cernobilem filmu pro pametniky ze ctyricatych let.

Taky ho bavi filozofovat o zivote, o politice, o lasce. I kdyz nekdy se trochu rozciluje, ze se obcas v anglictine nedokaze vyjadrit jako v jeho rodnem jazyce. Jeden cas jsme si oba privydelavali praci v restauraci. Patecni vecer, restaurace narvana po strechu, vsude frmol… a Samrand stoji u kuchyne jako prikovany a v obliceji ma zalostny vyraz trpitele. V tu chvili jsem mela sto chuti na nej kriknout at sebou kouka mrsknout, protoze steak pro jeho zakaznika uz je davno hotovy, dalsi chce sklenicku cervenyho a u dveri uz stoji novi a hladovi stravnici.

Rychle mi ale doslo, ze jenom tak bezmyslenkovite nelelkuje jak se na prvni pohled zdalo. Jen se proste snazil prijit na to, jak se co nejuprimneji, nejsrdecneji (a v jeho pripade i co nejpoeticteji) omluvit jednomu z hostu, ze uz nam doslo tiramisu. Mam ten pocit, ze kdyby to jenom trochu slo, byl by schopny si roztrhout jeho snehove bilou kosili a vyrvat si z hrudniku srdce. To aby ta omluva byla primo od srdce.

Ach, dusa moja!

Autor: Lenka Leon | úterý 24.6.2008 7:27 | karma článku: 27,62 | přečteno: 4797x
  • Další články autora

Lenka Leon

Jazykové salto mortale aneb Máš dvě velký koule?

Vy, kteří jste se někdy učili cizím jazykům, mi dáte za pravdu, že občas z nás neúmyslně vypadnou zkomoleniny, které nás nejednou dostanou do svízelných situací. Sama jich mám pár na svém kontě, ale dnešní blog bude o mojí kamarádce. Jmenuje se Andrea a je to veselá kopa. Procestovala už snad celej svět a kromě toho, že je to krásná ženská, její srdce je velikosti Texasu a okolních států a to rozdává na všechny strany. Občas je roztržitá a zkomolí nějaké to slovíčko - a já mám pak o čem psát.

22.4.2012 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Lenka Leon

Pět mladých, krásných a svižných námořníků

Loni jsme se s mou kamarádkou Petrou rozhodly vyrazit na výlet na jih, do mexického Caba. Vydaly jsme se do pouště mezi obří kaktusy. Okoštovaly několik druhů tequilly. Ale hlavně nás zlákalo moře a dvě jachty America's Cup, které zrovna zakotvily právě v tomhle přístavu. Cíl byl jasný - vyhrát závod nad druhou jachtou. Pod dozorem pěti mladých, krásných a svižných námořníků jsme ještě s dalšími čtyřmi soutěžícími zaujali naše čestná místa na lodi a s vervou jsme tahali za lana a poctivě plnili všechny jejich pokyny. Potom jsme se všichni poplácali po zádech, když naše jachta jako první doplula k vítězné bóji.

25.8.2011 v 7:16 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Cestování

Lenka Leon

Moje nebojácná kamarádka Lucka

Tahle moje kamarádka, to je vám taková odvážná školačka. Umí naprosto ďábelskou česnekovou pomazánku. Jeden čas pracovala ve vězení. A nepřejte si být tím hajdalákem, co ji jednou přepadnul v noci na parkovišti.

11.2.2011 v 7:15 | Karma: 21,83 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Můj život v milostném trojúhelníku aneb nic netrvá věčně...

... ani láska k slečně. "Bob sedí před tvým bytem a čeká na tebe", pípla mi tuhle textovka od bývalé sousedky. Ach tak! Záletníkovi se zastesklo po mojí laskavé náruči. Jenže ouha. Pozdě bycha honiti. Jednoho dne mi došlo, že musím s životem v milostném trojúhelníku skoncovat. Jednou provždy.

15.1.2011 v 7:31 | Karma: 22,23 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Nase multi kulti kancelar

"Deti cerne, zlute, bile, kazde v jinem svetadile". Zpivali jsme si zvesela na zakladni skole v hudebce. Nase kancelar je pestrobarevna a sklada se hned z nekolika svetadilu. Jak si tam pod jednou strechou zijeme?

14.5.2010 v 7:09 | Karma: 21,34 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."