Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympijska pochoden miri do San Franciska

Zabery demonstrantu z Londyna a Parize si televizni kamery zopakuji i v San Francisku, kam v utery odpoledne dorazi olympijska pochoden. To bude jedinym mestem v severni Americe, kam ohen zavita. Na utery a stredu se zde chysta hned nekolik velkych proticinskych demonstraci. Uz ted je vsak jasne, ze velmi rychle nabiraji na intenzite. V San Francisku budou o to zajimavejsi, protoze tretina obyvatel tohoto mesta jsou Asiate, z drtive vetsiny pak z Ciny. Nekolik cinskych organizaci tedy chysta manifestace – na podporu olympiady. Vzhledem k tomu, ze jsem nikde v ceskych novinach nenasla zminku o tom, jak to v San Francisku „bubla“, rozhodla jsem se posbirat par stripku z mistnich novin a televize.

Proticinske protesty zacaly jiz dnes, kdyz tri demonstrujici z organizace Students for a Free Tibet vysplhali padesat metru po lanech na most Golden Gate, kde vyvesili dva podlouhle vlajici napisy: “Free Tibet ” a “One world. One dream. Free Tibet .” I presto, ze jsou na moste vsude bezpecnostni kamery, ktere nepretrzite monitoruji deni, protestujicim se velmi rychle podarilo vylezt na lana, aniz by si jich policie okamzite vsimla. Horolezecke nadobicko naskladali do detskeho kocarku, aby s lany a helmami nevypadali moc podezrele. „Cina zkousi nest tuto olympijskou pochoden kolem sveta, aby ji pouzila jako prilezitost stat se globalnim hracem. Chceme odhalit tuto propagandu a dat svetu vedet, ze v Tibetu dochazi k brutalnimu utlacovani“, prohlasil jeden z protestujicich.

Olympijska pochoden se puvodne mela zastavit prave na tomto moste a v China Town, a take se symbolicky svezt v kabelove tramvaji, ale kvuli bezpecnostnim opatrenim byly tyto zastavky zruseny.

V utery a ve stredu bude v San Francisku hned nekolik demonstraci. V utery ma z Parize dorazit olympijska pochoden kolem ctvrte hodiny odpoledeni. Ten den bude probihat tzv. Tibetan Freedom Torch Ceremony. Tibetska pochoden symbolizuje nadeji tibetskeho lidu na svobodu a spravedlnost a take jakysi zavazek lidi z celeho sveta pomoci dosahnout tohoto cile. Tato pochoden od 10. brezna putuje po padesati svetovych mestech a v sobotu dorazila do San Franciska. Behem ceremonie vystoupi ruzni tibetsti aktiviste a spisovatele. Za tonu tibetske hymny budou vypousteni bili holubi. Protestujici se pote presunou k cinskemu konzulatu, kde budou nasledovat dalsi projevy a modlitby. Na vecer je pak naplanova demonstrace nazvana Candle Lights for Human Rights, kterou navstivi herec Richard Gere a arcibiskup a laureat Nobelovy ceny, Desmond Tutu, a take tibetsti celni predstavitele.

Ve stredu maji byt vsichni protestujici odeni v bilem obleceni. Dopoledne planuje skupina mnichu z Burmy pochod pres most Golden Gate, a ve stejnou dobu se sejde Team Tibet. Tato hromadna „mobilizace“ bude jakymsi vyvrcholenim vsech protestu. Trasa sestmilioveho useku byla zkracena a nejdelsi usek povede podel zatoky po Embarcaderu. Je vsak mozne, ze trasa bude na posledni chvili zmenena. Beh bude zakoncen kolem pul ctvrte zaverecnou slavnostni ceremonii. Mesto samozrejme posiluji policejni hlidky a chysta dalsi bezpecnostni opatreni. Arnold Schwarzenegger se na ceremonii nechysta. Podle nej maji protestujici pravo vyjdarit svuj nesouhlas, ale on sam bojkot zahajeni olympiady nepodporuje.

Jak jsem se jiz zminila, zhruba tretina obyvatel San Franciska jsou Asiate, z nich drtiva vetsina je prave z Ciny. Cinska komunita v San Francisku se zatim vicemene nevyjadrila k porusovani lidskych prav a situaci v Tibetu. Nekolik cinskych organizaci vsak zareagovalo na prohlaseni sanfranciskych radnich, kteri ostre kritizovali lidska prava v Cine a vyzvali starostu, Gavina Newsoma, aby pochoden prevzal doslova “with alarm and protest”. Cinska komunita byla timto prohlasenim velmi znepokojena. Spousta Cinanu zijicich ve Statech vnima Olympiadu v jejich rodne zemi jako oslavu dramaticke transformace, jiz behem nekolika poslednich let prochazi. Tisice z nich se rozhodly, ze se zucastni manifestace na podporu olympijskych her. Jenom Chinese American Association of Commerce ocekava zhruba deset tisic ucastniku, pro ktere ma tricka a vlajky s logem Olympiady.

Vsechny planovane demonstrace a manifestace se maji podle organizatoru nest v poklidnem duchu. Jsem celkem zvedava, jestli zustane jenom u toho bublani...

Vice informaci na:

http://www.sfgate.com/olympictorch/

http://www.cnn.com/2008/US/04/07/bridge.protest/index.html

 

 

Autor: Lenka Leon | úterý 8.4.2008 7:02 | karma článku: 8,70 | přečteno: 1181x
  • Další články autora

Lenka Leon

Jazykové salto mortale aneb Máš dvě velký koule?

Vy, kteří jste se někdy učili cizím jazykům, mi dáte za pravdu, že občas z nás neúmyslně vypadnou zkomoleniny, které nás nejednou dostanou do svízelných situací. Sama jich mám pár na svém kontě, ale dnešní blog bude o mojí kamarádce. Jmenuje se Andrea a je to veselá kopa. Procestovala už snad celej svět a kromě toho, že je to krásná ženská, její srdce je velikosti Texasu a okolních států a to rozdává na všechny strany. Občas je roztržitá a zkomolí nějaké to slovíčko - a já mám pak o čem psát.

22.4.2012 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Lenka Leon

Pět mladých, krásných a svižných námořníků

Loni jsme se s mou kamarádkou Petrou rozhodly vyrazit na výlet na jih, do mexického Caba. Vydaly jsme se do pouště mezi obří kaktusy. Okoštovaly několik druhů tequilly. Ale hlavně nás zlákalo moře a dvě jachty America's Cup, které zrovna zakotvily právě v tomhle přístavu. Cíl byl jasný - vyhrát závod nad druhou jachtou. Pod dozorem pěti mladých, krásných a svižných námořníků jsme ještě s dalšími čtyřmi soutěžícími zaujali naše čestná místa na lodi a s vervou jsme tahali za lana a poctivě plnili všechny jejich pokyny. Potom jsme se všichni poplácali po zádech, když naše jachta jako první doplula k vítězné bóji.

25.8.2011 v 7:16 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Cestování

Lenka Leon

Moje nebojácná kamarádka Lucka

Tahle moje kamarádka, to je vám taková odvážná školačka. Umí naprosto ďábelskou česnekovou pomazánku. Jeden čas pracovala ve vězení. A nepřejte si být tím hajdalákem, co ji jednou přepadnul v noci na parkovišti.

11.2.2011 v 7:15 | Karma: 21,83 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Můj život v milostném trojúhelníku aneb nic netrvá věčně...

... ani láska k slečně. "Bob sedí před tvým bytem a čeká na tebe", pípla mi tuhle textovka od bývalé sousedky. Ach tak! Záletníkovi se zastesklo po mojí laskavé náruči. Jenže ouha. Pozdě bycha honiti. Jednoho dne mi došlo, že musím s životem v milostném trojúhelníku skoncovat. Jednou provždy.

15.1.2011 v 7:31 | Karma: 22,23 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Nase multi kulti kancelar

"Deti cerne, zlute, bile, kazde v jinem svetadile". Zpivali jsme si zvesela na zakladni skole v hudebce. Nase kancelar je pestrobarevna a sklada se hned z nekolika svetadilu. Jak si tam pod jednou strechou zijeme?

14.5.2010 v 7:09 | Karma: 21,34 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."