Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kominicek aneb Sladky trapas na letisti

Tak zase po roce letim do rodne hroudy oslavit Jeziska a trochu si uzit snehu na Vysocine. Let z druheho konce zemekoule je dlouhy a unavny, zvlaste pridate-li k tomu par vriskajicich batolat a obcasne turbulence, ktere s vasim zaludkem, naplnenym nestravitelnou letadlovou stravou, zamavaji asi jako kdyz jste poprve v zivote na Matejske pouti. Behem letu se seznamuji s dalsi krajankou a tak nam to alespon trochu lepe utika tlachanim o vanilkovych rohliccich a Popelce.

Pri prestupu v Londyne netrpelive stepuji v autobuse, ktery me veze z jednoho terminalu do druheho, abych pak zjistila, ze letadlo do Prahy uz se nalodilo. Zarazi me neochota britske letusky a snad proto se tak dlouho u jejiho pultu svijim a argumentuji, ze me nakonec do aeroplanu prece jen vpusti. Let do Prahy je s tim predchozim ze San Franciska jen takovym malym symbolickym zhoupnutim pres La Manche, a uz me vita Ruzyne.

Sviznym krokem si vykracuji od letadla k vychodu a kocham se pohledy do obchudku plnych Mattoni, Becherovky a lazenskych oplatku. Jeste, ze neni leto, a pasovou kontrolou tedy proklouznu jako rybicka, vyzvednu pomlacene kufry plne pomlacenych darku a z poslednich sil se vymotam do priletove haly. Nevidim vsak zadnou znamou tvar, ktera by na me cekala. Ze by ne me zapomneli? To jsou veci. Rozhlizim se zmatene po okoli a konecne spatrim tatuldu, jak se ke me riti pres pul haly a s certiky v ocich strka ruku do naprsni kapsy. "A jejda, to zavani nejakou jeho vylomeninou", pomyslim si. Nez se vsak stacim vzpamatovat, vytahuje foukaci harmoniku a na celou ruzynskou halu k udivu vsech pritomnych spousti moji oblibenou pisnicku z detstvi – Kominicka.

Kdyz jsem byla male piskle, tahle pisnicka me vzdy spolehlive uvadela do tranzu. Pokazde, kdyz tatulda spustil prvni tony, letela jsem si pry zbesile pro svou cervenou sukynku s bilymi puntiky a predvadela kreace, za ktere by se dnes nemusela stydet ani Shakira. A take jsem po vecerech z plnych plic hulakala smerem k nedalekemu lesu a cekala na ozvenu. Az po tolika letech mi teprve doslo, kde je ta nejlepsi ozvena. Uz vam nekdy nekdo vyhraval na harmoniku v letistni hale? Tomu rikam ozvena jako remen! Moje kamaradka z letadla, se kterou jsem spolecne vysla, se take udivene zastavuje s otevrenou pusou, a jenom ja vim, co se tady vlastne deje. Ne, ne, to nepriletel Jagr z Ameriky. Ve vterine se Ruzyne meni v divadlo, ve kterem nedobrovolne hraji jednu z hlavnich roli. Vsechny ty davy lidi cekajici na sve blizke ztuhnou a zmlknou a upiraji sve zvedave zraky na toho kudrnace v zelene bunde sibalsky si stradujiciho letistni halou s harmonikou u pusy primo ke me.

 

Stojim jako prikovana, cervenam se jako skolacka v prvni tride a citim, jak se mi chce sladce bulet. Slzicky vsak statecne potlacuji a usmivam se na toho nezbedneho piskalka. Pri jeho smyslu pro rostarny se skoro divim, ze si s sebou neprivedl svou kolegyni, aby mi toho Kominicka i zazpivala. "Hezky, hezky, to se povedlo", usmivam se od ucha k uchu. Chci mu dat pusu na privitanou, ale on se znovu neunavne nadechuje a spousti dalsi sloku! Dalsi sloku!!! Ted uz se prihlizejici obecenstvo bavi a chechta, zatimco ja nenapadne krizim nohy, abych zabranila pruchodu vetru, ktere se nahromadily v mem telicku za tech poslednich 15 hodin a chteji neuprosne ven. “Vecnaaaaaaaaaa”, chci na nej kaiserovsky zakrakorat, ale misto toho se dal usmivam. Tatulda po chvili konecne dokominickuje, nejaky nadsenec dokonce zatleska a ja dodnes vzpominam na tenhle uzasny zazitek.

Autor: Lenka Leon | neděle 2.9.2007 10:00 | karma článku: 17,50 | přečteno: 1285x
  • Další články autora

Lenka Leon

Jazykové salto mortale aneb Máš dvě velký koule?

Vy, kteří jste se někdy učili cizím jazykům, mi dáte za pravdu, že občas z nás neúmyslně vypadnou zkomoleniny, které nás nejednou dostanou do svízelných situací. Sama jich mám pár na svém kontě, ale dnešní blog bude o mojí kamarádce. Jmenuje se Andrea a je to veselá kopa. Procestovala už snad celej svět a kromě toho, že je to krásná ženská, její srdce je velikosti Texasu a okolních států a to rozdává na všechny strany. Občas je roztržitá a zkomolí nějaké to slovíčko - a já mám pak o čem psát.

22.4.2012 v 8:17 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Lenka Leon

Pět mladých, krásných a svižných námořníků

Loni jsme se s mou kamarádkou Petrou rozhodly vyrazit na výlet na jih, do mexického Caba. Vydaly jsme se do pouště mezi obří kaktusy. Okoštovaly několik druhů tequilly. Ale hlavně nás zlákalo moře a dvě jachty America's Cup, které zrovna zakotvily právě v tomhle přístavu. Cíl byl jasný - vyhrát závod nad druhou jachtou. Pod dozorem pěti mladých, krásných a svižných námořníků jsme ještě s dalšími čtyřmi soutěžícími zaujali naše čestná místa na lodi a s vervou jsme tahali za lana a poctivě plnili všechny jejich pokyny. Potom jsme se všichni poplácali po zádech, když naše jachta jako první doplula k vítězné bóji.

25.8.2011 v 7:16 | Karma: 14,05 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Cestování

Lenka Leon

Moje nebojácná kamarádka Lucka

Tahle moje kamarádka, to je vám taková odvážná školačka. Umí naprosto ďábelskou česnekovou pomazánku. Jeden čas pracovala ve vězení. A nepřejte si být tím hajdalákem, co ji jednou přepadnul v noci na parkovišti.

11.2.2011 v 7:15 | Karma: 21,83 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Můj život v milostném trojúhelníku aneb nic netrvá věčně...

... ani láska k slečně. "Bob sedí před tvým bytem a čeká na tebe", pípla mi tuhle textovka od bývalé sousedky. Ach tak! Záletníkovi se zastesklo po mojí laskavé náruči. Jenže ouha. Pozdě bycha honiti. Jednoho dne mi došlo, že musím s životem v milostném trojúhelníku skoncovat. Jednou provždy.

15.1.2011 v 7:31 | Karma: 22,23 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Osobní

Lenka Leon

Nase multi kulti kancelar

"Deti cerne, zlute, bile, kazde v jinem svetadile". Zpivali jsme si zvesela na zakladni skole v hudebce. Nase kancelar je pestrobarevna a sklada se hned z nekolika svetadilu. Jak si tam pod jednou strechou zijeme?

14.5.2010 v 7:09 | Karma: 21,34 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3853x
Jsem jednou z davu tech mnoha "Husakovych deti" co ma hlavu v oblacich, nohy v toulavych botach, a srdce v San Francisku. "One day if I do go to heaven, I'll look around and say: "It ain't bad, but it ain't San Francisco."